Khamis, April 01, 2010

Puding Caramel Buah-Buahan


 Bahan-Bahan

180gm santan
125gm susu pekat
300gm susu cair
30gm gula pasir
3 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
1 tin buah-buahan koktail
5 biji buah ceri utk hiasan

Bahan A

5 sudu makan gula pasir
2 sudu makan air

Cara Memasak :

1. Masak bahan A dan kacau hingga gula brtukar perang. Tuangkn ke dlm acuan.

2.Satukan telur,santan,susu pkat,susu cair serta esen vanilla. Kacau perlahan tetapi jangan sampai berbuih.

3. Tapis adunan ke dlm acuan berisi air(double boiler) bakar di dalam ketuhar hingga masak.

4. Setelah masak, hidangkan karamel bersama buah-buahan koktail dan ceri di atasnya.

1 ulasan:

  1. resipi ini sy buat utk majalah RASA..
    cubalah!!!
    makan sejuk2 sdp..

    BalasPadam